Hoe mogen we je helpen?

Amerikaanse hypotheekramp van invloed op Nederlandse economie

Als gevolg van de onrust op de kredietmarkten, is de financiële stabiliteit in Nederland iets minder gunstig dan een half jaar geleden. Dat schrijft de Nederlandse Bank in zijn halfjaarrapport.

Amerikaanse hypotheekproblemen
Zoals bekend werden in de afgelopen jaren in de VS relatief veel 'risicovolle hypotheken' verkocht, waarvan de geldnemers in de problemen kwamen. De gestegen hypotheekrente maakte het voor veel Amerikanen noodzakelijk hun woning te koop aan te bieden. Maar doordat de woningen niet in waarde waren gestegen, kon in veel gevallen de hypotheek niet worden afgelost. Waardoor diverse banken in problemen kwamen. 

Niet in Nederland
De kans, dat zich op de Nederlandse hypotheekmarkt dergelijke problemen zullen voordoen, acht de Nederlandse Bank gering, aangezien dit type leningen op de Nederlandse hypotheekmarkt lang niet zo veel voorkomt als in de Amerikaanse hypotheekmarkt. Bovendien wordt in Nederland veel meer gefinancierd met een vaste hypotheekrente.

Verkrapping kredietmogelijkheden
Volgens de Nederlandse Bank hebben financiële bedrijven uit Nederland nauwelijks een directe positie op de Amerikaanse subprimemarkt, zodat de gevolgen van het instorten van die markt daar, in Nederland vrijwel geen effect zal hebben. Wel heeft de 'kredietcrisis' tot gevolg gehad, dat banken elkaar onderling op dit moment minder gemakkelijk geld uitlenen, waardoor financieringsmogelijkheden minder worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-09-2007. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie